Persoonlijk

 

Ik ben iemand die graag tijd besteed met mijn gezin en vriendin, mijn omgeving is erg belangrijk voor mij. Dierbare helpen mij gefocused houden op mijn doelen. Hierin heeft burgerschap mij ook laten zien dat meer waardering na hen toe een belangrijke stap is. Ik ben altijd erg concreet geweest over mijn standpunten. Ik hou van sport & goeie geestelijke gezondheid. Ik ben altijd wat rouw geweest in hoe ik antwoord over dingen & dat kan soms wat hard binnen komen bij mensen. Maar ik geloof in hard werken.  

Ik vind mijn nieuwe kijk op duurzaamheid om groeipunt in mijzelf. Ik ben nu meer bezig met energie bewustheid thuis (vaker lichten uit, efficienter de was/vaat doen). Dit heeft ook te maken gehad met mijn lessen. Ik denk dat ondanks mijn voorheen gaande gedachtes over de natuur, dat ik wel wat aardiger mag zijn voor de planeet. Ik wil graag dat later ook mijn kinderen kunnen genieten van deze aardbol. 

Zoals ik hiervoor aangaf is gezondheid en sport voor mij altijd al een kern punt geweest. Ik heb ingezien dat naast de standaard die ik had ook slaap en roken bijv iets zijn waar ik beter naar mag kijken. In de opdracht verbeter je leefstyle heb ik gekeken hoe ik mijn rookgedrag kan aanpakken. Dit hielp mij in mijn reis naar een gezond leven. Ik vind de stress van alles in mijn leven balanceren soms nog wel eens moeilijk. Ook hierin ben ik beter geworden door een stap terug te nemen en alles op te schrijven, mijzelf ordenen heeft veel goed gedaan. Ik vind dat iedereen zijn eigen regie moeten nemen over zijn lichaam. Toch zie ik ook in dat iedereen bepaalde drempels heeft waar ze overheen moeten stappen. Dus wil ik mensen graag vertellen over wat mij hielp. 

Onderwerpen zoals discriminatie zijn ook naar voren gekomen in de lessen van burgerschap. Filmpjes over andermans levenstyle en situaties hebben mij laten inzien dat de wereld zeker niet zwart op wit is. Opdrachten zoals cultuur/ rechten & discriminatie hielpen in mijn overtuiging. Ik vind daarom sociaal werk in interesant ding om nog eens na uit te kijken na dat mijn school periode over is en het diploma aanwezig is. Ik heb persoonlijk weinig ervaring hiermee, toch denk ik dat het mij ontzettend goed zou doen. In mijn nieuw gevonden religie (christendom) word ook veel gesproken over gelijkheid. We zijn allemaal gelijk, maar met verschillende kijken naar het leven. Voor mij betekend gelijkheid iedereen een eerlijke kans geven in het leven.  

We hebben ook allemaal rechten en plichten. Voor mij persoonlijk vind ik het belangrijk dat onze rechten in stand gehouden worden. Met alle wetgevingen die bestaan en nieuwe die er bij komen. Vind ik het nog wel eens spannend of mijn rechten blijven bestaan. Vrijheid van meningsuiting is tegenwoordig een spannend onderwerp. Tot hoe ver kun je gaan totdat iets niet meer meningsuiting is en bijvoorbeeld haatspraak wordt. Of zal de overheid het gaan begrenzen voor onze (veiligheid). Ik ben altijd erg rechts ingesteld geweest. Maar ik moet ook toegeven dat ik door burgerschap me meer open ben gaan voelen tot beide kanten van het veld. De Stemwijzer heeft me laten zien dat de PVV de beste partij voor mij zou zijn. Ik vind het zorgsysteem erg belangrijk, maar ben ook voor vrijheid en economische groei. Ik wil graag een goed verzorgdt land waar iedereen vrij kan zijn & veilig. 

Financiën en de economie is ook een punt waarin ik nu anders kijk. Geld is altijd belangrijk geweest in mijn ogen. Maar ik heb geleerd hoe onverantwoord ik soms mijn geld nog kan uitgeven. Ik heb geleerd hoe ik beter mijn inkomsten en uitgaven kan organiseren en mezelf kan remmen in onnodig uitgeven. Ook heb ik bijvoorbeeld bij boodschappen geleerd over de keurmerken en waar je wel en niet op moet letten. Ik vond deze les erg waardevol. Weten wat de gevolgen zijn van het kopen van goedkoop vlees als voorbeeld. Ook is mijn standpunt op geen schulden maken versterkt. Leren hoe mensen in de schulden komen & moeten vechten om eruit te komen hielp me scherp blijven. Hier ben ik erg blij mee. 

Dan is er nog mediawijsheid. Tegenwoordig is onze generatie helemaal ingezogen door de telefoon. Ook ik ben er lange tijd uren aan kwijt geweest. 8-12 uur per dag was niet ongewoon. Nu ben ik met het nieuwe inzicht terug gestapt na 2-5 uur. Dit is een hele stap voor mij geweest. Op sociale media probeer ik niet zelf actief te posten, ik hou mijn identiteit voornamelijk bij mij. Geen prive informatie, geen verjaardagspost, geen locaties de zelfde dag delen. Ik wil dat het niet tegen me wordn gebruikt. Ook zal ik mijzelf niet in slecht daglicht vertonnen online. Het kan alleen maar tegen me gebruikt worden of later opduiken bij bijv een werkgever. 

Al om al. Kijk ik met deze lessen een stuk bewuster en positiever naar mijn eigen leven. Ik denk hierin erg gegroeid te zijn. Dit heb ik misschien niet altijd mondeling laten weten. Maar ik ben er erg blij mee. 

Vakmanschap

 

Ik heb met mijn burgerschaplessen veel geleerd over beroepen. Zowel de cultuur als de omgangsvorm & mijn identiteit. Ik heb geleerd dat mijn waarden en overtuigingen veel impact hebben op hoe mijn ervaring is op de werkvloer, ook die van anderen. Ik zie mijzelf als een uitgesproken & vastberaden collega waar iemand op kan bouwen. Ook vind ik mijzelf goed te plaatsen in de werkcultuur waar ik momenteel werk. Voorheen wou ik mijzelf in het werkgebied minder makkelijk aanpassen aan we sfeer & werkwijze. Dit was een beknellend iets wat ik mij aandeed. Nu ik de belangen van inzie van hoe omgangsvormen werk beter kunnen maken ga ik er graag mee in. (Zolang het niet grensoverschrijdend is). 

Ik vind het dan ook belangrijk dat mijn werkgevers verstandig omgaan met hun werknemers & producten. Recyclen van plastic & karton is een voorbeeld hiervan. Het is iets waar ik recentelijk ook meer aan denk nu ik werk of op stage ben. Ik vind dat verantwoord ondernemen iets is waar elke ondernemer mee bezig moet zijn. Bewuste keuzes maken als management is key voor imago maar ook de planeet. Mocht ik later bij een bedrijf werken dat zelf producten produceert zou ik graag bijdrage aan zo efficient mogelijk produceren. Aangezien ik daar niet werk, kan ik op mijn huidige werk plek well innitiatief tonen om het weer circulair te krijgen & zo minder afval te creëren. 

Tijdens mijn les heb ik gerealiseerd dat hard werken een mooi idee is. Toch is het zo dat een goeie werkbalans belangrijker is. Ik wil geen burn-out krijgen en zo op de bank gelanden. Als de werkdruk hoog is en ik tijdens werk geen plezier heb dan ga ik dus met tegenzin werken. Ik heb dus ook geleerd dat als dit speelt dat ik het aan moet kunnen geven bij management om zo het probleem te verhelpen. Een goeie band hebben met collega's is ook fijn. Daarin tegen is te veel plezier hebben een moeilijk iets. Werkrelaties & eventueel grensoverschrijdend gedrag zijn een heel reëel probleem. Ik heb geleerd in de les hoe ik hier mee om moet gaan. Ook heb ik zelf wel eens een werkrelatie gehad toen ik jong was. Ik zou dat niet herhalen persoonlijk. Het algemene idee is, laat elkaar met rust & handjes af. 

Iedereen heeft namelijk rechten. Daar mag je als persoon niet over heen stappen. Toch gebeurd het soms. Burgerschap heeft me geleerd waar ik terecht kan als mijn rechten negeert worden. We hebben normale rechten en grondrechten, hierin staat namelijk ook dat er niet gediscrimineerd mag worden. Toch gebeurd dit nog wel eens op de werkvloer. Zowel door klanten als door management. Of dit een sollicitatiegesprek is of klanten die door een specifiek iemand niet geholpen willen worden. Ik weet dat die dingen niet okay zijn. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op werk. Over veiligheid gesproken, hebben we ook geleerd over de arbowetgeving. Hoe het bedraagt aan een rechtvaardige werkomgeving. Ik zie nu bijv in hoe ik vroeger wel eens in onveilige situaties heb gewerkt, of hoe ik zelf regels heb gebroken. 

 

In het CAO staat namelijk ook vanalles over regels die ik als werknemer moet aanhouden. Dit heb ik niet altijd gedaan. Bijvoorbeeld verzamelen op een bepaalde plek, of een deur op slot doen, iets sherps ergens achter laten of spullen op de grond laten liggen. In een CAO staat vanalles. Wat is een salaris, hoeveel pauze je krijgt, waar kun je terecht voor bepaalde dingen. Als ik terugkijk op de opdracht "werk en overheid" dan ben ik erg blij met de band die werkgevers en werknemers nu hebben. Het had veel slechter kunnen zijn, ik vond het ook een leuke opdracht om te maken. De afspraken over belangen die zijn gemaakt zijn dus voor ons als werknemers heel belangrijk. Daarom hebben we verenigingen die en unies die er voor ons zijn. Inhoudelijk wist ik voor mijn lessen er erg weinig over. 

Het geeft mij dan ook motivatie om zelf ondernemend te zijn waar ik later ook werk. Goeie afspraken maken voor het personeel & nogsteeds finacieel bewust zijn. Ik wil later in mijn vakgebied goed kunnen laten zien dat ik als een geheel vooruit kan denken. Ik ben er erg zeker van dat als ik laat zien aan een werkgever hoe mijn kijk hierop staat dat doorstroom mogelijkheden zich zullen presenteren. Het gross van ons zal in loondienst werken. Hoewel ik heb geleerd wat de andere werkopties zijn (zzp, bv, etc)(werk over 10 jaar is een goeie opdracht) denk ik dat loondienst voor nu mijn beste keuze is. Mijn carriere keuzes zijn aanwezig & ik moet ze pakken waar ik kan. Ik heb met alle kennis die ik heb opgedaan al een aanbod gekregen om teamleider te worden bij een baan waar ik een maand werk IVM prestaties. 

Dan wil ik mij nog even focussen op het imago van mijn baan in de media. Als we denken over een bepaald bedrijf komt vaak het imago omhoog. Dit is vaak gecreëerd door eigen ervaring of 1 die online is gedeeld. Het is dan later ook erg belangrijk bewust te zijn wat je zelf en op naam van het bedrijf post. Ook is op de werkvloer foto's maken bijv iets waar je voorzichtig mee moet zijn. Het kan prive informatie (wat dus eigelijk van mijn werkgever is) bloot stellen. Dit kan gevolgen hebben dat mensen komen rondkijken met slechte intenties. Ook is het voor de werkgever helemaal niet prettig. Toch een nieuwe bewustwoording geleerd. Uiteindelijk is het maak hoe ik er naar kijk. Online worden veel werknemers al vervangen door chatbots bijvoorbeeld. Customer service door AI. Verpakkinghuizen door robots & zo misschien ook wel een toekomstige functie waar ik na toe wil. Ik denk dat ik voor nu nog veilig zit met waar ik na toe wil werken. 


Samenleving

 

Hoe gaan we met elkaar om in een diverse maatschappij? Iedereen heeft andere normen en waarde, deze moeten we proberen te respecteren. Wij hebben allemaal andere ideeën van hoe dingen moeten gaan. Mijn zijn daarbij over de jaren ook veranderd. Ik ben tegenwoordig een stuk accepterender van andere ideeën. Met de culturele diversiteit die tegenwoordig aanwezig is in ons land, moeten we leren samenleven. Nieuwe culturen kunnen elkaar verrijken, daar sta ik ook achter. Het kan echter wat tijd kosten voordat iemand is aangepast aan een nieuwe samenleving. Hierbij kunnen vooroordelen & discriminatie aan de pas komen. Iemand die nog geen Nederlands spreekt of andere gebruiken heeft. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om je in iemand anders schoenen te verplaatsen. Ik heb vroeger ook zelf die fout wel begaan. Waar ik vooroordelen had of op basis van discriminatie keuzes nam. Dit was fout en heb ik van geleerd. 

Dus we moeten allemaal samen proberen te werken naar bepaalde doelen & streven. Hierbij hoort ook de onze gezamenlijke verantwoordelijkheid naar het milieu. Het bijdragen & meedenken aan oplossingen en gezamenlijk oplossen hiervan zou een standaard moeten worden. Dit is toch iets wat we niet alleen kunnen doen. We hebben ook de overheid nodig. Zij kunnen ons helpen met het verbeteren van onze directe en indirecte omgevingen. Van de overheid wordt dit verwacht, maar hoe zit dat met bedrijven? Het zou eigenlijk een verplichting moeten zijn dat bedrijven die vervuilen er alles aan proberen te doen om deze vervuiling ook op te ruimen. Samen met de overheid en bedrijven kunnen wij bijv. met buurtacties/ schoolprojecten & andere alternatieve de samenleving een betere plek maken om te leven. Iets wat ik niet had verwacht te zeggen aan het begin van mijn schoolperiode. 

Dan hebben we het punt van onze gezondheidzorg. Ik was altijd al een grootte voorstander van onze gezondheidzorg. Het moet toegankelijk zijn voor iedereen. Ik mag dan wel rechts georiënteerd zijn. Niemand zou van de zorg moeten nemen, ik ben juist alleen maar meer van mening dat er meer na toe mag. Ook zou er meer aandacht op scholen mogen komen voor de preventie van ziektes en onnodige ongevallen. Gemeente zouden een initiatief kunnen nemen om 1 week extra aandacht te geven aan ziekte-preventie. Tijdens de covid lockdown waren jonge kinderen en ouderen vaak de dupe van mensen die zich niet hielden aan de voorgestelde regels. Het beter begrijpen hoe we deze groepen kunnen beschermen vind ik dan ook heel belangrijk.  

Gezondheidzorg en sociale zekerheid vanuit toeslagen & uitkeringen zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak kunnen voelen. Weten dat er een vangnet is als er wat met jou gebeurd. Dat voor komt onnodige stress. Stel je voor dat jij straks nog een handicap krijgt? Niet zo leuk. Zo is het wel voor vele andere, daarom is het ook belangrijk dat alle publieke ruimtes toegankelijk zijn voor iedereen. Ik denk dat er nog wel meer gedaan kan worden voor deze mensen. Een voorbeeld is meer openbare wc's voor mensen met handicap. Mensen met een handicap: mensen met doorzettings vermogen noemen. Dat kan zijn valkuilen hebben, maar het is een mooie gedachte. Het gaat erom dat we omkijken naar elkaar. Dit wordt nog wel eens te weinig gedaan in mijn ogen. 

In de wet gelijke behandeling wordt het ook benoemt. De hebben het wettelijk recht gelijk behandeld te worden, anders is dit discriminatie. De rechtstaat is onze vriend & hun regelgeving houdt de boel in orde. Rechtsbescherming zal er blijven, hier voel ik mij erg opgelucht. Ik probeer dus ook dit in mijn achterhoofd te houden terwijl ik door het leven ga. Een dakloze helpen, mensen met een handicap te tijd geven hun ding te doen. Zolang ik inspraak heb in deze democratie en de vrijheid blijf hebben om mijzelf te zijn, zal ik het goede proberen te doen voor andere in de samenleving. 

Ik wil graag de ongelijkheid aanpakken die speelt. Mensen die amper rond kunnen komen. Mensen die in de schulden zijn geraakt of door een ongeluk niet verder komen. Het is in Nederland steeds makkelijker te zien dat er een kloof komt tussen arm en rijk. Hier lijkt ook weinig aan gedaan te worden. We kunnen natuurlijk niet te hard zijn op de mensen die hard werken voor hun geld. Maar de mensen die ook hard werken en er minder voor krijgen is duidelijk te zien. Mensen weten niet altijd wat te doen, hulp krijgen is dan belangrijk. Of dat via de UWV is met een uitkering of in de zorg, er mag meer informatie na de mens gebracht worden. Hulp met belastingen zodat er geen onverwachte kosten bijkomen is ook iets waar ik achter sta. 

Maar hoe krijgen we deze informatie na de mens? Dat zal de media moeten zijn. Informatievoorzieningen zoals de pers, tv & sociale media spelen een grootte rol in de samenleving. Iedereen doet er wat anders mee, maar allemaal worden we beïnvloedt. Dit kan ook verkeerd aflopen. Als iemand een agenda heeft, kan er desinformatie komen. Dit vormt meningen ook al zijn ze verkeerd, of reclames die onjuiste informatie geven zoals geleerd in (kritische reclame). Het is dus erg belangrijk dat mensen respectief en vertrouwd nieuws plaatsen als zij een grootte invloed hebben. 
 

Wereldburgerschap

 

Dan hebben we nog mijn kijk op de wereld, als wereldburger. Als we kijken naar cultuur moeten we internationaal kijken. Maar ook samenwerken zoals de EU doet en UNESCO. Het streven om de 17 globale goals waar te maken overal. Samen werken betekend niet dat mensen af moeten stappen van hun cultuur. Eerder kunnen we het zelfs omarmen. Verschillen zijn er namelijk wereldwijd. Iets wat ik ook heb leren omarmen. Het feit dat er zo veel culturen zijn helpt ons nieuwe dingen ontdekken en verzinnen. Globalisering is dat ook wel, door dingen van elkaar te zien en over te nemen hebben wij nu bijvoorbeeld kapsalon, pizza's en nog zo veel lekker eten 😉 alle gekkigheid aan de kant. Het is terug te zien dat wanneer culturen samen komen in gemeenschap, ze sterker groeien. 

Door sterker te groeien kunnen we samen ook dingen aanpakken zoals klimaatverandering. De stijging van de zeespiegel als voorbeeld. Dit heeft afschuwelijke gevolgen voor andere landen. Ook temperaturen die stijgen naar levensgevaarlijke temperaturen in Afrika en landen waar het eerst geen probleem was. Daarom zijn er ook internationale klimaatafspraken die we allemaal moeten nakomen. De opdracht (globale goals) gaf mooi extra inzicht in alle goals en afspraken die er zijn gemaakt. Er is ook geen waar ik niet achter sta. 193 Landen hebben al de SDG's Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de verenigde naties ondertekend. Dit is geweldig nieuws van 2015. Het is dus een mooie om over te denken hoe jij verantwoordelijk bent voor de planeet. 

Terugkomend op 1 van de goals. Wereldwijde gezondheidszorg is een van mijn grootste aspiraties omtrekt de GG's. Iedereen heeft recht op verzorging, dat is altijd mijn standpunt geweest. Helaas zijn er nog heel veel landen die te weinig infrastructuur hebben of waarbij de kosten voor het ziekenhuis of huisarts ongelofelijk hoog zijn. De WHO Wereldgezondheidsorganisatie staat al tijden voor ons klaar, met adviezen en besluiten die ons goed doen. Ook zij staan ons bij wanneer er geen crisis is. Ik ga altijd eerst na hun site als ik meer wil weten of een groot spreekpunt in het nieuws. Je hebt rondom het thema gezondheid ook nog levensverwachting, een krachtig onderwerp. Ik was zelf erg geschrokken toen ik meer geïnformeerd was over de gemiddelde levensverwachting in landen in Afrika. Hoe het momenteel zit met de gezondheid in de wereld is nog niet iets om blij over te zijn. 

We hebben allemaal mensenrechten. Dit is een (bijna) wereldwijd erkent. We hebben meerdere rechten & toch worden deze helaas te vaak overschreden. Of het komt door religie, oorlog of andere redenen. Het is nog altijd in het nieuws te zien. Vluchtelingen die in kleinen kampen worden geperst en migratiebeleid die mensen jaren in hokjes stoppen. Ik ben van mening dat dit sterk aangepakt mag worden. Gelukkig wordt er in veel landen wel ontwikkelingshulp aangeboden. Ook hulporganisaties zoals bijv. het rode kruis zijn er nog altijd om mens te steunen. 

Het is moeilijk aan te pakken, de ongelijkheden. Maar elk land heeft ook een ander rechtssysteem. Hoe pakken we dat aan als mens? Hoe ga je ongelijkheid tegen zonder cultuur aan te tasten? Leggen we iedereen gelijke regels op? Voor mij is dat een te grootte puzzel. Een land heeft een heel streng rechtssysteem. Het andere land zoals Nederland, is een stuk meebuigender naar mensen in de samenleving houden. Wereldwijde vrijheid is nog niet aan te denken, het zou wel moeten. Toch is het niet. Vrijheid is veel landen nog iets wat je moet kopen of je zal je helen leven als slaaf doorgaan & dat is bizar om aan te denken. 

Als het gaat om eerlijkheid dan vind ik dat dat ook in handel moet gebeuren, ook wel fair trade genoemd. Ik wil later als ondernemer eerlijke prijzen aanbieden als ik bijv. in het buitenland inkoop. Meehelpen aan de samenleving in een ander land door ze niet voor de laagste prijs te nemen maar een relatie met respect te bouwen. Er is al meer dan genoeg economische ongelijkheid. Hier in de EU & Nederland zijn een paar euro's niks maar voor een ander het verschil tussen maanden leven of niet. Sommige mensen werken voor 40 euro per maand terwijl andere 10.000 per maand verdienen. Dit is niet okay. De kans & gelijkheid bestaat hier niet. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn om banen te hebben met opleidingen ervoor. 

Onlinetrainingen kunnen een mooi idee zijn. Alleen heeft niet ieder land toegang tot het internet (of amper). We noemen het ook wel digitale grenzen, sommige bedrijven werken heel hard om het internet naar derdewereldlanden te krijgen. Bijv. met 4/5g netwerken en camera's/satelliet. Dit is een geweldige kans voor hen. Online is zoveel informatie dat we ook bewust moeten zijn over internationaal nepnieuws. Of het uit Noord-Korea zou komen een 1 aprilgrap is, of iets veel ergers. Iedereen kan een nepartikel schrijven of met AI tegenwoordig nep video's maken. Ik heb mijzelf al kundig gemaakt in de wereld van AI en nieuwsscanners. Maar voor vele zal dit als echt kunnen overkomen. Dus is mediabewustheid erg belangrijk.